fbpx

Редуване на въглехидратни дни с белтъчинни

Редуване на белтъчини и въглехидратни дни или за кратко ще го наречем БВР е вид диета или метод на хранене, който е много по-ефикасен от традиционната нисковъглехидратна диета и по мое мнение много по-полезна, по-ефективна за изгарянето на подкожната мазнина и метод на хранене, който спокойно можете да поддържате целогодишно и да се чувствате прекрасно. В продължение на няколко дни ще получавате много малко калории, защото няма да използвате в рациона си въглехидрати (т.н.белтъчинни дни). През цялото това време, вие активно ще използвате мазнините като гориво, но съответно ще се чувствате слаб и потиснат и ще забавите метаболизма, поради липса на енергия. След няколко дни ще си направите „празник на душата”, като добавите много въглехидрати в менюто си, за да ускорите обмяната на веществата и да повишите настроението си и здравето. След като се наситите с въглехидрати вие отново преминавате на минус т.е.Едно такова редуване на белъчини с въглехидрати позволява по-ефективно да се изгарят мазнините отколкото обикновената нисковъглехидратна диета .

Белтъчини-въглехидратно редуване БВР – това е модифицирана версия познатия ни нисковъглехидратен режим на хранене.Главната роля в тази диета е постоянната манипулация с количеството на употребяваните въглехидрати

• Първо, вие консумирате малко въглехидрати = горене на мазнини+ забавен метаболизъм
• След което консумирате много въглехидрати = спира горенето на мазнините + ускорява се метаболизма.

Защо това работи добре? Защото вие получавате всички предимства и в същото време свеждате недостатъците до минимум. ПЛЮСА Е – липсата на въглехидрати. МИНУСЪТ – това е забавянето на метаболизма (намаляване на скоростта на изгарянето на мазнините).
В организма всичко е СВЪРЗАНО И ЛОГИЧНО. Имаме основен източник на енергия, който е много евтин и следователно е най-подходящ за използване на енергия. Това са въглехидратите, които се съхраняват под формата на гликоген в мускулите и чернодробните клетки. А има и допълнителни източници на енергия, които са много по- скъпи и затова се съхраняват под формата на мазнини – това са енергийните запаси от мазнините и белтъчините.

РЕДУВАНЕТО изчерпва запасите от гликоген (въглехидрати) и по този начин принуждава организма да премине на по-скъпото си гориво – мазнините т.е. ние отслабваме. Няколко такива безвъглехидратни дни, максимално изтощава гликогена (тялото започва да изгаря мазнините). А когато тялото е готово спешно да включи аварийните и да забави потока от енергия (забавя метаболизма и спиране на изгарянето на мазнини) започваме въглехидратното запълване. Напълвайки мускулите и черния дроб с гликоген за ден два блокираме този „опасен рикошет“ в нашия метаболизъм. След като сме стабилизирали метаболизма ние започваме отначало безвъглехидратните дни и пак редуваме с въглехидратни дни .Две крачки напред, една назад. Два плюа, един минус.

ПРИМЕРНА СХЕМА

БЕЛТЪЧИННИ ДНИ (2-4 гр. бел + 0.0-1 гр. Въгл./1 кг)
ВЪГЛЕХИДРАТНИ ДНИ ( 1-2 гр. б+ 3-5 гр. Въгл/1кг)

– 2-2 ДНИ= 2 БЕЗВЪГЛЕХИДРАТНИ ДНИ + 2 ВЪГЛЕХИДРАТНИ
– 3-3 = 3 БЕЗВЪГЛЕХИДРАТНИ ДНИ + 3 ВЪГЛЕХИДРАТНИ
– 2 – 1 = 2 БЕЗВЪГЛЕХИДРАТНИ ДНИ + 1 ВЪГЛЕХИДРАТНИ
– 3-2 = 3 БЕЗВЪГЛЕХИДРАТНИ ДНИ + 2 ВЪГЛЕХИДРАТНИ
– ПОВТАРЯМЕ ОТНАЧАЛО

Този цикъл може да се повтаря многократно. На практика започваме да губим килограми изцяло от мазнините, като запазваме мускулната си маса непроменена! Това е уникалното на тази диета!Първите няколко дни от безвъглхидратната диета, тялото не реагира особено, защото се самообеспечава от гликогена в мускулите и черния дроб. Тези запаси стигат за ден-два, след като ги изчерпи преминава към разграждането на мазнините и в края на втория ден максимално ускорява метаболизма. Но не може да продължава вечно така, а и не трябва! Обмяната на веществата се забавя, защото организма приема за неестествено това състояние и опасно за живота, опитва се да съхрани мазнините като резерв и започва да разгражда и използва по- малко ценните за тялото мускулните клетки.Затова когато седите на диета в началото започвате да отслабвате, а после процеса рязко спира. Но ако периодично му подавате достатъчно въглехидрати никога няма да се стигне до забавянето на метаболизма и именно затова може да се храните по този начин дълго време без това да се отрази на самочувствието ви, настроението и да отслабвате само благодарение на мазнините , като запазвате пълноценно мускулната си маса.