fbpx

Пречи ли алкохола на фитнес тренировките?

Пречи ли алкохола на фитнес тренировките?

Как влияе алкохола на фитнес тренировките?

Първoто нещо от което трябва да се лиши всеки, който е поел по пътя на здравословното хранене и постигането на добри спортни резултати е – отхвърляне на „празни“ калории: продукти, направени от бяло рафинирано брашно, чипс и други сладки напитки. Но алкохола с право е начело на списъка.

Защо е така?

Много се заблуждават по повод алкохола, успокоявайки се с ниската му калоричност!

Моля, имайте предвид, че бирата е най-ниско калорична от всички алкохолни напитки, чаша с капацитет от 350 мл. съдържа общо 130 кал. а литър бира – 370 кал. – не е толкова много.

Защо тогава се счита виновна за т.н. „бирено коремче“? От какво се увеличават тогава мастните депа?

Високото количество алкохол в кръвта се възприема от организма като отрова, той се мобилизира, като при война да се бори с всички сили с интоксикацията, което затруднява работата на хормоните регулиращи апетита и тези които регулират кръвната захар в кръвта. В резултат на това кръвната захар намалява рязко, което моментално повишава апетита. Започват да ни привличат предимно мазни и солени храни.

Сол – защото алкохолът е диуретик, и изисква попълване на загубените телесни соли и мазнини – защото за да се освободи от натрупалия се алкохол в кръвта организма ни
се нуждае от енергия и моли мозъка да ни изпраща грешни сигнали, които засилват желанието на мазни храни. Но дори и да успеем да надвием себе си и не посягаме към никакви чипсове, маслинки, бадемки и т.н. Играта не свършва до тук!

Мислите си, че сте победили и спокойно си пиете нискокалоричната водка… ДА , но нещата не са така прости!!

Алкохолът осигурява 7 кал./ 1 гр. (не забравяйте: белтъчини и въглехидрати – 4 кал/1 гр. и мазнини – 9 кал). И тук е най-важният момент! За усвоението на калориите от белтъчини, въглехидрати и мазнини храната трябва да се разгради на малки молекули, а затова трябва време и енергия, докато приетите от алкохола калории директно по магистралата се отправят в стомаха.

Организма естествено получавайки такъв бърз източник на енергия, спира временно изгарянето на собствените си мазнини, както и тези от въглехидратите, които пък от своя страна директно отиват като запас т.е. складират се в мазнина! И като гарнитура на всичко това създаденият от алкохола хормонален дисбаланс при наличието на излишни калории стимулира отлагането на мазнините в областта на корема! Откъдето и идва т.н. „бирено коремче”!

Лошото е че нещата не свършват до тук, а продължават и на следващият ден:)

Апетитът остава повишен и на следващия ден след празника, плюс летаргия и липса на енергия: тялото се нуждае от калории, за да се отстранят остатъците от алкохола и нещата да си дойдат на мястото. Пийналият снощи индивид, по всяка вероятност, и утре няма да може да се въздържи от солени и мазни храни и твърде вероятно да пренебрегне планираната разходка или фитнес тренировка.
Аз мога да си позволя една чаша вино, но като цяло съм много против алкохола, който е не съвместим със спорта, защото накратко:
– алкохолът понижава издържливостта. Спирта блокира производството на гликоген, намиращ се в кръвта и организма не получава максимума от спорта!
– алкохолът обезводнява организма, кръвта се сгъстява, което се отразява зле на сърцето!
– алкохолът забавя набирането на мускулна маса. Не е тайна, че черният дроб отговаря за преработката на алкохола. Това затормозява допълнително работата му и влияе зле на изработването на необходимите аминокиселини, което пък от своя страна са основният строителен материал на мускулите!
Всеки спорт изиска жертви, огромно вложение на труд, воля и време!
Така че решавате вие, заслужавали си да затриете целият си труд в залата, заради спиртното удоволствие?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.