fbpx

5 Основни грешки, които допускат жените във фитнес залата.

5 Основни грешки, които допускат жените във фитнес залата.

5 Основни грешки, които допускат жените във фитнес залата.

Ще се опитам да обобщя, най-често правените грешки, които се допускат масово от жените в залата, някои от тях дълго време съм ги правила и аз самата в резултат на което бях далеч от формата, за която мечтаех.

ЧЕТЕТЕ ВНИМАТЕЛНО!!!

За нас жените е особено важно да изглеждаме добре, едва ли ще учудя някой, но ние влизаме в залата основно, защото сме недоволни от външният си вид. За разлика от нас, много от мъжете ходят на фитнес, защото се кефят на работата с тежести, те наистина изпитват удоволствие от целият този процес, донякъде е и въпрос и на чест, да вдигнат повече, да успеят да удивят околните… това е начин да се докажат, да изпитат удовлетворение от силата си. На времето е имало много войни в които са се изявявали в днешно време освен в залата никъде другаде не могат да изкарат целият този тестостерон.

Последните години стана много популярно да се ходи на фитнес, тъй като се измениха стандартите за красота. В близкото минало много жени обичаха да ходят предимно на групови занятия, да скачат, да танцуват. Появиха се всякакви направления от аеробики до каланетики, кибернтики и т.н. Целта на подобни занятия е по скоро да ви забавляват, отколкото да има някакъв конструктивен резонанс върху тялото ви. Рядко някоя от нас „помпаше“ мускулите си в залата. Сега критериите за красиво тяло се промениха, стана ясно, че фитнеса в отличие от всеки друг масов спортни ни дава възможност да изваем тялото си така, както на нас ни харесва – да прибавиш на места, където искаш и да махнеш там където не ти харесва! Това преди го нямаше в съзнанието на жените, максимума който очакваха и искаха от спорта беше да поотслабнат, да се постегнат тук – таме (моделите за красота, които следвахме бяха манекенките от деветдесетте години). Сега всички искат стегнато и сочно дупе и оформено тяло?

Какви са най-често допусканите грешки, които забелязвам в залата, ще ги изброя подред, а не по важност, защото дори едно звено да куца в програмата ви, ще забави развитието в с години напред или ще ви накара да тъпчете на едно и също място.

1) Прекаляването с кардио!
Мили дами, кардиото РАЗВАЛЯ формата ви, първо вие не топите мазнини, а изгаряте мускули, съответно ставате меки и отпуснати. Дори и да имате малко мазнина, тя не може да се стяга, тъканта, която има свойството да бъде стегната и еластична е мускулът. Ако с кардиото губите мускулна тъкан, дори и да сваляте кила, като тонус ще изглеждате все по-зле и по-зле. Оттук и пътя към анорексията и чувството, че нещо не е наред и трябва и още и ощеее… да се сваля, смятайки, че за отпуснатото ви тяло е виновна мазнината. Извода е че за да имате хубаво тяло ви трябват МУСКУЛИ и здравословен процент мазнини!!!!

2) Прекаленото увличането по новите течения, като крoсфит и всякакви HIIT тренировки. Аз също ги правя понякога, но когато става дума за красиво и пропорционално тяло разчитам на осмислената тренировка в залата.Подобни тренировки имат за цел да тренират издръжливостта ви, функционалността на мускулите ви, но не и да скулпторират тялото ви. Обикновено в такива високо интензивни тренировки не можете да се концентрирате и да делегирате натоварването там където трябва. В работа се включват винаги генетично най-силните ви мускулни групи в следствие на което стават още по – силни и още по-развити, а слабите така и не успяват да се натоварят и остават все така неразвити. Това се отразява на фигурата ви, тя не е хармонична и пропорционална!

3) На трето място е прекаляването с работните тежести в залата. Запомнете че тежестите са само част от арсенала, който използваме за да постигнем резултати, те не са ни самоцел. Ние не отиваме във фитнеса, за да вдигаме тежко или да клякаме с големи тежести, a искаме да развием едни мускули за сметка на други. Например жените, когато клякат искат да развият преди всичко седалището си, но ако не можете да се справите с тежестта на помощ ще се включи предното ви бедро и гърбът и вместо обем в дупето ще се сдобиете с големи крака и широка талия! Трябва да се научите да контролирате тежестта, без да разсейвате натоварването върху цялото си тяло!

4) Лоша техника – това е една от любимите ми грешки. Много е важно когато тренирате да разбирате смисъла на упражнението, да го чувствате. Дори не е задължително техниката ви да е идеална според нечии разбирания, важното е да е вашата техника. Всички ние се различаваме по дължина на костта, укреплението на мускулите ни, гъвкавост на стави, еластичност на сухожилия и много др. особености, които определят техниката ни. „Правилната“ техника е само за начинаещи, за да не се травмират в залата!

5) Как се храните. Разберете че колкото и правилно да тренирате, колкото и идеална да ви е съставена програмата, ако ще и Мис Олимпия да тренира с вас, нищо няма да постигнете, ако не се храните правилно. Храним се балансирано и включваме всички необходими нутриенти – белтъчини (строителен материал за нашите мускули), въглехидрати (нашата енергия за да тренираме) и мазнини (нашата хормонална система, без хормони за никакъв мускулен растеж не може и дума да става). Въпреки че всеки знае че 80% от успехите ни в залата зависят от правилното хранене, всички забравят за него.

За да увеличите обема на дупето си, трябва да имате профицит от калориии и да тренирате на 100% . НО!!! Минаваме на профицит, само тогава, когато мазнините в тялото ни са около 15 -20% в противен случай става „освинване“ вместо сочно дупе!!

Разгледайте нашите безплатни тренировки и възможностите за абонамент!

Безплатни тренировки

Платен абонамент

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.