fbpx

Основни принципи на храненето!

Онлайн фитнес тренировки - основи на храненето

Добър ден, скъпи приятели!

Заповядайте да разгледате НОВАТА ПРОГРАМА ЗА СТЕГНАТО И ОФОРМЕНО ДУПЕ за 4 месеца – https://yourbodysecret.com/programa-dupe/

Много е казано по темата, как трябва да се хранят жените правилно, за да изглеждат добре, да са слаби и елегантни, но за жалост много от мненията изписани на тази тема са разнообразни и дори противоречащи една с друга. Аз ще се опитам да обобщя накратко особеностите, които отличават женското хранене от мъжкото, когато става въпрос за отслабване, както и основните ключови моменти, които трябва да се вземат под внимание, когато се изготвят режими за хранене.

Храненето при жените се явява основна гаранция и залог за нашето здраве, красота, външен вид и привлекателност , защото именно храната е този инструмент, който ще ни помогне да сме винаги на висота, да бъдем винаги красиви, да изглеждаме млади, здрави и весели. Нашата външност е това което привлича противоположният пол, за това за нас е изключително важно да бъдем винаги харесвани.
Така че нека разгледаме най-важните аспекти в храненето при жените, които отговарят за нашата стройност и младост.

ДА ЯДЕШ ПРАВИЛНИТЕ ПРОДУКТИ НЕ ОЗНАЧАВА ЧЕ ОТСЛАБВАШ!

Основното правило към което ние обезателно трябва да се придържаме, ако искаме да се избавим от излишните мазнини е да намалим количеството на консумираните калории и да увеличим разхода на изразходваните калории. В противен случай ще е неизбежно да предотвратим натрупването на мазнини по тялото си!
Затова първото което правим е да сметнем колко калории употребяваме и колко от тях изразходваме. В интернет има много формули, по които се изчислява Базовият обмен и в съответствие с него се добавя нашата активност. Една от основните грешки, които често допускат жените, преминавайки на „диета” е че злоупотребяват с приема на т.н „правилни продукти”. Запомнете че и правилните продукти също имат калории. Много лесно може да превишите калоричността за деня и с правилни продукти, като орехи, мед, банани или оризовки!

ДЕФИЦИТЪТ ОТ КАЛОРИИ НЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ГОЛЯМ!

Ако вие се престаравате и седите на диети с твърде ниско съдържание на въглехидрати и малко калории при това увеличавате физическата активност, може да стигнете до там, че храната ви е твърде бедна на калории, а натоварването твърде високо т.е. ще изразходвате много повече отколкото приемате, а това не е полезно за вас!
В такива екстремни случаи, организма ви включва т.н. „механизъм за оцеляване“ – тялото свиква към такъв нисък порцион от калории и висока физическа активност т.е. адаптира се с цел да оцелее в такава стресова среда! Адаптацията става чрез забавяне на метаболизма. В един момент се получава така, че вие тренирате все по –изтощително и почти спирате да се храните пълноценно, а тялото ви не изглежда по начина по който бихте искали, вашите проблемни места продължават да са проблем и мазнините се трупат по бедрата, дупето или талията. Тогава дори и да решите да „слезете“ по надолу с калоричността, трябва да сте наясно, че вашето тяло НЯМА да го допусне и ще започне да задържа още повече мазнини! И вашето тегло постепенно ще започне да се увеличава. Затова се опитвайте да намалявате калоричността на храната си постепенно, до като стигнете до тази точка в която вашето тяло тръгва да губи по приблизително кило на седмица, така се формира лек дефицит на калории и ще започнете да сваляте постепенно, без да стресирате организма си и да го принуждавате да включва „аварийни”.

Ако някога сте спазвали диета, сигурно сте забелязали , че може изведнъж рязко да свалите за седмица 2-3 кг поради рязкото намаляване на калоричността на храната, е, тук трябва да ви огорча, като ви кажа, че вие не сваляте килограми, защото топите мазнините ..напротив, те продължават да седят на проблемните ви меса и дори се трупат повече, а губите предимно вода и течности и много малко почти незначително подкожна мазнина! За това не трябва да се заблуждавате, че това е правилният път да свалите за 2-3 седмици 10 кг. мазнина, това е нереално!

Човек с забавен метаболизъм използва по-малко калории всеки ден, за да изпълнява същите функции , като човек с бърз метаболизъм. По този начин вие нарушавате обмяната си на веществата и така никога, няма да успеете да отслабнете, мускулната ви тъкан атрофира, намалява се производството на хормоните от щитовидната жлеза, които са пряко свързани с вашият метаболизъм, изразходвате по-малко енергия, когато тренирате и „изгарянето“ на мазнините значително намалява. Чудесата в живота може и да стават, но тук не е така!

Затова внимателно преценяваме ситуацията и си правим изводи – на нас ни е необходим НЕ ГОЛЯМ ДЕФИЦИТ ОТ КАЛОРИИ, приблизително около 200 калл на ден !!! Отделно това съкращение на калориите в никакъв случай не трябва да става от липсата на незаменими хранителни вещества: ценен белтък, витамини, минерали и полиненаситени мастни киселини. В противен случай рязко ще намалите скоростта на обменните процеси в организма, ще нарушените на производството на хормони, които ще доведе до складиране на мазнини по тялото ви.
Затова често се получава така, че едно момиче може да се храни твърде малко, да тренира прекалено много, а мазнините остават по тялото. И такива случаи има много.

НЕ СЛЕДЕТЕ ЗА КАЛОРИЧНОСТТА НА ХРАНАТА , А ЗА НЕЙНОТО КАЧЕСТВО И ЦЕННОСТ!

Много лесно можете да постигнете калоричният си максимум за ден и като се храните само с мазни и сладки храни. Познавам много момичета, които в ден се хранят много под базовият си минимум и основно набавят калоричността за ден предимно от вредни храни. Вие може да се храните с 2 шоколада Милка в ден и да сте спокойни, че сте на 1200 калории в ден! Защо това не е правилно, въпреки сравнително ниската калоричност?!?
Ако се опитате да наберете същия брой калории от храни богати на полезни мазнини, сложни въглехидрати и ценен белтък, храна богата на витамини и минерали, вие ще увеличите качеството и количеството на храна си!

ЗАКЛЮЧЕНИЕ: Важен е не само броят на калории, но и хранителният състав на храната, съотношението между белтъчини, въглехидрати и мазнини!
Жените се нуждаят от по-малко въглехидрати и повече мазнини.
Прие една и съща интензивност, жените изгарят повече мазнини отколкото въглехидрати от мъжете. Разликата идва от нервната и хормоналната ни системата (включително и впо -високите нива на естроген). Освен това при жените процента на мазнини е по-висок от този на мъжете , а тялото ни винаги търси по-достъпният начин за обезпечаване на енергия!
Ние жените, трябва да получаваме значителна част от калоричността си от храни богати на мазнини отколкото на въглехидрати!Това ще е полезно както за сърцето така и за хормоналната ни система и добрият външен вид. Естрогена също анаболен хормон! А диети с ниско съдържание на мазнини, могат значително да намалят и нашата гръд!! (не защото сме отслабнали, а заради общият спад на половите хормони).

Жените са по-малко засегнати от ниско-въглехидратни диети с високо съдържание на мазнини, отколкото мъжете. За да не влошите здравето си и за да подобрите функциите на организма като цяло е по-добре да се ограничите с консумацията на въглехидрати.

Ниско въглехидратната диета може да има благоприятен ефект върху нашата кожа, тъй като ограничаваме храните с висок гликогимичен индекс ГИ, а това са на първо място всички сладки храни, които провокират всякакви акнета по кожата и действат разрушаващо на нейната структура като цяло!

ЯЖТЕ НЕ САМО БАЛАНСИРАНО НО И РЕДОВНО

Приготвяйте храната си винаги отрано, носете винаги нещо полезно за ядене със себе, приготвяйте всичко от предният ден и слагайте храната в кутийки , по този начин ще избегнете чувството на глад и няма да се нахвърлите върху вредни храни, фаст фуд или други храни, които бързо ще ви заредят с енергия, а това са предимно сладки храни със висок ГИ! Хранете се редовно, за да нямате изблик на зверски глад. Това не означава, че трябва да се храните по часове, както обикновено се смята. Ако не се чувствате гладни дори и да са минали 2-3 часа – не е толкова страшно, яжте тогава когато сте гладни, но все пак се стремете сда се храните на малки порции и по начесто! Редовното и често хранене ще предотвратят не контролираното хранене и преяждане. Научете се да се вписвате в ежедневната си калоричност, адекватно изчислена според вас, тегло, ръст, години, пол и активност, да се храните на малки порции по 6-7 пъти на ден (това е оптималният вариант –горещо ви го препоръчвам), въпреки че ако вие комфортно , хренете си и по 3-4 пъти в ден, главното е да не преяждате и да не се нахвърляте настървени върху храната, защото рискувате да изядете повече от необходимото!

ПОВЕЧЕ РАЗНООБРАЗИЕ В ХРАНАТА

Бързам да ви призова, да не ставате аскет и да не се отказвате от вкусната храна, само защото я заменяте за по-проста, не толкава обработена и прясна. Експериментирайте, търсете и бъдете креативни в кухнята, приготвяйте храната си с любов и възможно по простичко, без много сосове, и заправки, наслаждавайте се на храната си. Често когато сме много силно мотивирани и имаме стимул, който ни притиска, ние се увличаме в стремежа си за бързи резултати , естествено може и да издържим за неопределено време, но не и за винаги, да успеем да променим привичките си и да си създадем един здравословен начин на живот, който да следваме дълго време. От сладките, рафинирани и преработени храни наистина трябва да се откажем, но можете да си приготвяте много разнообразни вкусни ястия, различни сосове с подправки, като изплезвате и прясна храна, която е минала през никаква или почти никаква обработка! За щастие днес в Интернет е пълно с подобни рецепти и дори диетични сладкиши и десерти! 🙂
Голяма грешка е когато някои от вас в стремежа си да видят бързи резултати се хранят еднообразно и насила напъхват в устата си , безвкусна и еднообразна храна, убеждавайки себе си, че това е единственият начин за достигане на желаният ефект. Но минава известно време, резултатът все още не се е появил, а вече ни става лошо само като погледнем варените броколи. В резултат – срив и отказване от всякакви последващи опити за правилно хранене и здравословен живот.
Затова ви призовавам, влагайте повече фантазия в приготвянето на храната си..бъдете креативни, нека храненето да ви носи удоволствие и разнообразие!

ДА ИЗБЕГНЕМ ОТТИЧАНЕТО

Мисля, че всички сме забелязвали, че когато седим на диета и в един момент похапнем парче торта или пица, на следващият ден кантара веднага ще отскочи с 1-2 разделения нагоре! Разбира се ние сме сигурни, че тези 1-2 излишни килограма са в резултат от вчерашното ни прегрешение и това много силно ни разстройва, заради усилията които сме полагали през цялото време, а сега вчерашното изкушение вече се е залепило по бедрата ни! Всъщност нещата съвсем не са така! За щастие нашият организъм не може толкова бързо да се запаси с подкожна мазнина, следователно,тези излишни килограми са от задържана вода в следствие от изяденото вчера! Имайте предвид обаче, че именно това задържане на вода ни прави да изглеждаме дебели и обемни на моменти и именно то е виновно да имаме и неравности и целулит по кожата. Затова ограничаваме приема на сладко и солено, тези храни често са причина за оток. Разбира се има и много още причини поради които тялото ни задържа вода, но обезателно обърнете внимание на това във вашето хранене да присъстват сладки и солени храни!

НЕ ЗАБРАВЯМЕ ДА ПИЕМ ВОДА

Обезателно пийте чиста вода: около 2 литра не ден (при средна физическа активност изчислена на 30-40 мл вода на 1 кг телесно тегло). Достатъчно вода в тялото осигурява ефективното функциониране на нашият организъм. Водата пряко влияние върху всички жизнено важни процеси, които произтичат във вашето тяло, така че не подценявайте значението на водата. И имайте предвид, че говорим само за чиста питейна вода, не за чай, кафе и други напитки. Що се отнася до сокове (с изключение на прясно изцеден) и различните газирани и не газирани напитки, те се елиминират изцяло!

И в заключение искам да ви пожелая , да не превръщате живота си в култ към храната. С всеки един прибавен килограм , вие получавате толкова отрицателни емоции и ще съжалявате много повече, отколкото мимолетното удоволствие което ви е допринесъл изяденият сладкиш. Подредете добре приоритети те си… не става въпрос само за храна, става въпрос за здравето ви, привлекателен външен вид и всичко в нашият живот е свързан с това как изглеждаме и колко сме здрави!

Всеки ден се опитвайте да правите крачка напред, да се отказвате от нещо вредно, това е една непрекъсната борба със собствените ви слабости и нека бъдат само малки крачки, но те да са в положителна насока и тогава всичко обезателно ще ви се получи В противен случай…няма да има изменения.

Заповядайте да разгледате НОВАТА ПРОГРАМА ЗА СТЕГНАТО И ОФОРМЕНО ДУПЕ за 4 месеца – https://yourbodysecret.com/programa-dupe/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.