fbpx

Как да се хараним преди кардио тренировка

Как да се хранимправилно преди фитнес кардио тренировка

КАК ДА СЕ ХРАНИМ ПРЕДИ КАРДИО ТРЕНИРОВКА

Ако вие сте планували високо интервално кардио сутрин, в този случай ви съветвам до 40 -50 мин. преди тренировката да закусите леко с белтъчини и малко въглехидрати. Например добре ще ви дойде един протеинов коктейл или омлет от 2-3 белтъка с 1 плод или 1 оризовка. Тази лека закуска ще ви обезпечи нужната енергия на високата интензивна тренировка, което ще ви позволи да се вложите максимално в нея и съответно да извлечете максимум резултат.

Ако сте почитател на монотонното кардио сутрин на гладно, в този случай е хубаво до се снабдите с доза аминокиселини преди кардиото. Съвременните изследвания показват, че ефективността на кардиото се усилва след приемане на аминокиселини (освен че предпазват и мускулите ви да не отидат за топливо вместо мазнините, те ускоряват и процеса за топене на мазнини).

Продължителността на такава тренировка не трябва да превишава 40 мин Ако решите да направите кардио тренировката през деня или вечерта, независимо от вида му е добре 1,5-2 часа преди тренировка да сте имали пълноценен прием на храна богат на белтъчини и въглехидрати ( изберете сложни въглехидрати с нисък гликемически индекс, които няма да вдигат инсулина, а в същото време ще ви заредят с енергия и ще ви позволят да изгорите повече калории от мазнините)

КАК ДА СЕ ХРАНИМ СЛЕД КАРДИО ТРЕНИРОВКА

Първо да отбележа, че кардиото – това е прекият път на катаболизма, както и гладуването след него. Изгарянето на мускула е въобще най – лошият вариант за отслабване, доколкото ТЕ са в основата на вашият метаболизъм – вашите мускули са онази тъкан, която се съкращава ежесекундно, колкото повече мускули имате в тялото си, толкова повече енергия ще изразходва то за да ги поддържа!!! Аз препоръчвам 30 -40 мин. След кардио сесията да изядете някакъв бърз белтък или да изпиете протеинов шейк или да изядете 2-3 белтъка от яйца и след още 45 мин. – да приемете пълноценен прием на храна състоящ се от белтъчини, сложни въглехидрати и мазнини в пропорции 40/40/20.

Битува мнението, че кардио сутрин на гладно е възможно най – ефективно за горене на мазнини. Аз също дълго време съм правила кардио на гладно, мен лично ме ободрява и зарежда с енергия, но винаги преди това се подкрепям с аминокиселини и протеин. Тази теория е актуална за спортисти, които вече имат нисък процент мазнини и искат още малко да я намалят преди състезание или фотосесия. Освен това, когато сте тренирали от много време и сте набрали достатъчно мускули трупани с години, както е в моя случай не е толкова фатално, че част от тях ще си заминат, даже напротив, но ако сте в начален стадий или отчаяно искате да изградите мускули и да оформите тяло или пък сте тип ектоморф, който много бавно качва мускулна маса, въобще кардиото не е вашият вариант!! За тези от вас които имат много подкожна мазнина, винаги препоръчвам все пак да направят лека закуска сутрин преди кардиото. Обезателно пием вода по време на кардиото! В противен случай ще нарушим водно – солевият баланс в организма, който към нищо хубаво няма да ни доведе.

Разгледайте нашите безплатни тренировки и възможностите за абонамент – https://yourbodysecret.com