fbpx

Как да контролираме апетита си и силното желание за нещо сладко?

Как да контролираме апетита си и силното желание за нещо сладко?

Един от най-често задаваните въпроси е : ”Как да контролираме апетита си и силното желание за нещо сладко?”

Реших да споделя с вас някои мои малки трикове, които действат при мен и предполагам ще бъдат от полза за вас, като уточнявам, че и аз имам моменти на сривове, като днешният ден и преди да си навра главата за пореден път в шкафа с вредни храни, реших да посветя част от времето си за нещо полезно…

Има ли лесен начин да се преборим с това изкушение – захарта, пиците и др. – отговора е прост:

НЯМА лесен начин!

Единственият начин е дисциплината. Отнасяйте се към вашия организъм, като с малко дете – т.е възпитавайте го, не му позволявайте да капризничи и не му угаждате всеки път, когато иска нещо нередно, предполагам не постъпвате така с детето си, имате си ваши правила, които то спазва и не нарушава, така го приучавате към полезни навици! Същият принцип следвайте и с вашия организма (аз обичам да говоря за организма ни в трето лице) възпитавайте го, не му отстъпвайте и не позволявайте той да ви манипулира!!!

Един от начините е, да минете на нисковъглихидратна диета… за около месец, повярвайте ми работи, само ви трябва малко търпение! В крайна сметка какво е един месец търпение в дългосрочен план?! Или пробвайте да седите 2 дена без въглехидрати… трудно е, но така организма ви ще разбере, че не може да ви манипулира и ще си превъзпита навиците!

Обърнете внимание на менюто си. Дали е балансирано, присъстват ли всички нутриенти в него – въглехидрати, белтъчини и мазнини! Много често, когато ядем бедна на витамини и минерали храна, а това става предимно при хора ограничаващи се с храната, липсата на някой от витамините или минералите, тогава организмът ни изпада в паника и дава сигнал на мозъка, че има спешна нужда от бърза енергия и ви кара да посегнете към сникерса, докато всъщност на вас ви липсва желязо!

Всеки път когато имате неустоимо желание към сладко, много често то е породено от липсата на някой витамин или минерал! Същото е и с водата, може би сте жадни, а не гладни… мозъкът трудно разчита двата сигнала! Яжте повече каши (овесена, каша от нешлифован ориз, елда, булгур и др.) така получавате всички необходими витамини, минерали и фибри, няма да имате нужда от тестени изделия и в същото време ще сте заситили организма здравословно с енергия и полезен за вас въглехидрат!

…и още един малък трик… при мен работи – правилото с трите лъжички – ако пък толкова много не можете да устоите, позволете си 3 лъжички, така хем ще си доставите малко радост, ще залъжете организма и той ще ви остави намира – точно, както действам със синът ми – позволявам му да играе час–два на компютъра, но не и цяла нощ!

Надявам се да съм била полезна на някого… на мен лично ми мина желанието за сладко, така довечера ще си облека без проблем любимата рокля и няма да се притеснявам от подут стомах!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.