fbpx

Защо жените трябва да тренират по различен начин от мъжете – част 1

Трябва да се преодолеят предразсъдъците свързани с женските тренировки – да тренираш в зала не е обезателно да имаш мускули, като на културист, новата спортна номинация фитнес бикини, доказа как една жена , тренирайки и хранейки се правилно, може да бъде привлекателна и секси без да се превръща в мутант. Достатъчно е да премахнеш мазнините в някои области и да изградиш мускули някъде другаде. При това въпросът със свалянето на мазнините при женските тренировките имат по-широк спектър отколкото натрупването на мускули, защото самия организъм при жените не е пригоден да поддържа голямо количество мускули т.е. ако искате да изглеждате достатъчно секси трябва само да напомпате  мускулите малко.

Жените са много по-мотивирани и по-отговорни по отношение на външния си вид, отколкото мъжете, затова се предполага, че при тях мотивацията ще е по-голяма и съответно лесно ще достигнат желаните резултати. Това е свързано със сексуалния подбор, при избора на женска, мъжкия се стреми да избере най-здравата , а за здравия външен вид говори външната красота на жената! Да, така е, правилно разбрахте, жената е тази която трябва да привлича , да бъде красива е нейно призвание, мъжете са войни, те по-природа са завоеватели, а войн означава самец , той завладява и не му е необходимо да се конкурира по-външен вид с други мъже! От следното би трябвало да заключим, че около нас се разхождат само фитнес модели, стройни и опънати…но на практика не е така! Да видим защо!

Женския организъм много силно се отличава от мъжкия по ред особености!

  • Натрупването на мазнини в резерв: жените много по-лесно трупат мазнини в сравнение от мъжете, защото мазнините предпазват бъдещия плод, който майката ще носи! От друга страна, те много по-лесно се избавят от мастните натрупвания, когато нямат нужда от тях, (различна реакция на инсулин)
  • Натрупване на въглехидратите в гликоген: въглехидрати лесно се складират в мускулите, когато има нужда. Но когато има излишък на въглехидрати, те вече са лесно депозиран в мазнини.
  • Скорост на обмените процеси и по-малко мускули от мъжете. Това означава, че консумирането на енергията на килограм телесно тегло ще е по-малка (1 кг. мускули изразходва около 150 -2000 калории). Технически природата е дала по-малък процент мускулите в тялото на жената, отколкото при мъжете. В допълнение разпределението на мускулите също се различава: в долната част имаме повече мускули, отколкото в горната.
  • Менструалния цикъл: След овулацията (зреенето на яйцеклетките) женския организъм преминава към максимална икономия  на енергия, независимо от това дали има оплодена яйцеклетка или не. Поради това, през първите две седмици жената е по-работоспособна, отколкото през останалите две седмици (след овулация).

Всички тези особености, затрудняват постигането на така мечтаните красивите форми. Но това няма значение. Ако едно момиче иска да бъде красиво, трябва да бъде много по-прецизно в контрола на постъпващите калории, отколкото мъжете.
Първата задача

Първата задача е свързана с храната, защото правилното хранене ще позволи постигането на първите видими резултати много по-бързо, отколкото правилната тренировка: изграждането на мускули е много по-дълъг и по-труден процес, отколкото избавянето от мастни натрупвания.

Както разбрахме, женското тяло има тенденция да натрупва мазнини. Точно така! Това натрупване е предимно от мазнини (пържено, мазно и т.н.) и въглехидрати (сладки, брашно, зърнени храни и др.) Възниква въпросът дали има момент, когато няма такова натрупване? Разбира се, че има. Това е т.н „точка на равновесие.“ Това е точката в която всеки ден ядете, точно толкова калории, която изразходвате. Консумирате повече – ще трупате мазнини. Консумирате по-малко калории -отслабнете! Толкова е просто.

На практика обаче хората не могат да реализират това. Има хора, които непрекъснато вярват във всякакви чудотворни диети. Някой яде зеле, някой само ориз, трети диня, всяка диета си има някакво име. И забележете, че повечето хора, които ви говорят за диета имат проблеми с теглото, защото никой не е успял да намери своята точка на равновесие! Тази точка е строго индивидуална, тъй като зависи от теглото на човека, неговата възраст, процент мускули и физическата активност. Така например, моето тегло е  около 60 кг, от които балансът ми между мускули и мазнини е 4:2 , така че аз мога да поемам близо 2000 кал в ден и да не пълнея, а някой друг със същото тегло, но с по-малък процент мускули от този калораж да пълнее ( да не забравяме, че мускулите са активна тъкан и за поддържането им тялото изразходва много калории). Затова е глупаво една диета да е ефикасна за всички.

Първата стъпка, която трябва да намерите е къде е вашата точка на равновесие! Това става единствено по експериментален път.
Същността е много проста – трябва всяка седмица да коригирате своята калоричност към постепенно намаляване на калориите, до като кантара не покаже минус 1 кг. след което вие „замразявате“ дневния калорораж , чрез който сте достигнали този резултат – загубата на 1 кг. Защо трябва да спрем до този калоричен прием?

Както разбирате, това е много общ план за намаляване на мазнините(ако имате такава). Няма как да постигнете всичко на един път, защото не знаете как да го направите …това не е свързано нито с подбора на продуктите, нито зависи от количеството им. Като цяло, има още много технически нюанси, които ще бъдат трудно за вас да ги възприемете веднага, това ще ви обърка и вие бързо ще захвърлите всичко постигнато до сега. Така че ще започнем с най- просто.
Като начало яжте едно и също количество храна всеки , за да контролираме нещо, то трябва да не се мени непрекъснато!
Започнете от утре: ТРЯБВА да употребите всеки ден едно и също количество калории. Така направете менюто си, че рациона ви да не се мени от ден в ден.  Това ще ви даде една отправна точка от която ще тръгнем да махаме или добавяме калории в зависимост от целите ни. Ако се храните „на око“, трудно ще намерите вашата точка на равновесие от която да се регулираме.

Кой продукт да избера? Не се опитвайте да промените изцяло вашите навици. Придържайте се към продуктите с които обичайно се храните и се научете всеки ден да приготвяте едно и също количество храна
Внимание:  Вашата задача не е да отслабнете сега. Първата ви задача е – да фиксирате точката на обратното броене! За това, не се ограничавайте в храненето, а се стремете да се приучите да ядете едно и също всеки ден!

Добри продукт за ежедневната диета са:

  • Сварен ориз, елда, зърнени култури
  • Варено месо, риба, пиле, яйца
  • Плодове и зеленчуци

Лично на мен ми помагат пластмасовите контейнери за храна, където мога да я съхранявам , докато съм на работа или на път. Идеята е да се научите, да приготвяте храната от сутринта за целия ден. Това е вашата „отправна точка“ и това е първата ви работа!

ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Много е важно още в началото да се научите как да се храните правилно, а не как да спазвате временно някаква диета! Научете се да бъдете доволни от начина си на хранене, защото това е вашата линия, която трябва да следвате НЕПРЕКЪСНАТО, а не временна диета, ако гледате на храненето, като на диета, тогава и резултатите ще бъдат временни! Защото диетата- това е временен период в изменение на храненето. Вие не искате временен резултат, нали? Ако искате да сте ВИНАГИ във форма, тогава ЗАПОМНЕТЕ, че ние променяме навиците си за хранене за постоянно, а не в един промеждутък от време
Това е първата ви работа, и това е най-важното, защото това се отразява на най-мощния лост за манипулиране на външния вид – POWER! В следващия брой, аз ще ви дам втора работа върху храненето и защо жените трябва да тренират различно от мъжете.

Ако смятате че е възможно да отслабнете на диета и после да се върнете към предишните си навици без това да ви повлияе…много се лъжете! В нашия организъм всичко е много просто: има дефицит на калории-отслабваме, ако имаме профицит от калории-пълнеем, всички диети само ви объркват. ПРАВИЛЕН НАЧИН НА ХРАНЕНЕ през целия ви живот е пътя, който преследваме!
Това е първата ви работа и най-важната, защото така ще държите лоста за манипулиране на външния вид . Във следващата статия ще поговорим как точно трябва да тренираме и как да поддържаме правилното си хранене!
ЗА сега направете така, как лека полека да измените привичките си към ПРАВИЛЕН НАЧИН НА ХРАНЕНЕ за винаги, а не на ПРАВИЛНАТА ДИЕТА временно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.