fbpx

Основни принципи на безопастното отслабване – III част

Основни принципи на безопастното отслабване – III част

Скъпи момичета, започнахме цикъл от лекции в който искам да ви науча, как правилно да отслабвате, при това топейки собствените си мазнини, а на мускулите си!

Дали губим тегло, защото изгаряме мазнини или просто сме извели водата от организма си и живеем разграждайки мускулатурата си!

Ще се опитам да не навлизам в суха теория, а да предам информацията, максимално достъпна до вас!

Днес ще разгледаме всяка една от световноизвестни диети, като се спрем подробно на техните плюсовете и минусите.

От предходната статия, стана ясно, кои са четирите основни принципа за отслабването, на които са базират всички диети.

Това са:

  1. Калориен дефицит
  2. Минимизация на инсулиновият индекс
  3. Минимизация на постъпването на мазнини с храната отвън
  4.  Приемането на достатъчно вода

Първата диета е една от най-популярните в нашето общество и най-често използваната – нискомазнинна диета.

Принципа на тази диета е да се ограничи постъпването на мазнини от вън, за да може тялото да разгражда своите собствени.

Плюсовете в тази диета са:

Окончателно ще трябва да се разделим с всички вредни и токсични мазнини от сорта на трансмазнини, всякакви мазни сосове, меса, риби с високо съдържание на мазнини, всички понички, бухтички, пържени картофки, всички салами, кренвирши и пушени меса. Всички полуфабрикати и опаковани храни, също ще полетят към боклука като: чипсове, снаксове, шоколади и кроасани (кроасана съдържа 50% захар , 25% мазнина и 25% нишесте). Съзнавате, че всеки продукт съдържащ 25% мазнина на 100гр на тази диета е забранен. В това число влизат и много полезни продукти, като: орехи, ядки, авокадо и всякакви масла и зехтин, яйца. Остават плодовете и някои десерти в които не се съдържат мазнини ( това са домашни сладка, мармалади и целувки). Но тези продукти не всички можем да си позволим, освен ако не сме генетически слаби по натура. Тук е ясно, че ще нарушим вторият принцип за отслабването – да държим нивата на инсулина нисък.

Естествено, като ограничим постъпването на мазнините, ние можем да се храним с останалите два нутриента и това са: белтъчини и въглехидрати. Мога да кажа, че тази диета е в основата на всички културистични диети. Набляга се основно на ориз, защото в него има 0% мазнини и постно месо: пилешки гърди, телешко и не мазна риба и краставици. Тук дори овесени ядки и много от зърнестите храни и варива не се препоръчват, защото съдържанието на мазнини в тях е от 6-8гр на 100гр, следователно мазнините са в повече, от което се нарушава ефективността на нискомазнината диета. Остават всички зеленчуци в които няма нишесте (това са зеленчуците, които не можем да ядем в сурово състояние.)
Другият плюс в нискомазнината диета е, облекчаване работата на черният ни дроб. Естествено без вредни храни и трансмазнини, неговата работа става много по-ефикасна и лесна.
За съжаление минусите на тази диета с много повече, отколкото плюсовете, особено за нас жените.

Ако седим месец на подобна диета на нас жените ни спира цикъла и това е основен проблем при повечето състезателки по фитнес бикини. ТОВА Е ПРАВИЛО: месец на нискомазнинна диета и ще ходите без цикъл!! За да не се стига до там, задължително трябва да се приемат мазнини 0,8 – 1гр мазнина на килограм телесно тегло или минимум 50гр мазнини в ден. Второто правило важи за онези от вас които са над 100кг. Те се придържат към минимума мазнини в ден!

От предната статия, разбрахме, че мазнините имат няколко съществени функции за нашето здраве: пластична, хормонална и мастноразтворима!

Организма си има приоритети, на първо място той е длъжен да обезпечи вашето оцеляване и да се постарае да има мазнина за строежа на вашите клетки, на второ място е вашето производство , а на трето – вашата здрава коса, кожа и зъби. Втората функция на мазнините е хормонална: без полезни мазнини всички ние се превръщаме в безполови същества, от ТЯ и ТОЙ ставаме ТО и не само, че ще загубим либидото си, а въобще ще ни спадне стремежа към живот! Третата функция е разтварянето на голяма част от витамините, които са особено важни за нашето женско здраве – това са витамин А , Д и Е. От витамин А е Е зависи цикъла ни, а от липсата на витамин Д, се разгражда костната ни тъкан, остеопороза и ерозия на зъбният емайл. За това ви призовавам да спазвате минимума от мазнини в ден. Това са: две цели яйца + 1с.л ленено масло + 6-8 капсули рибено масло + 30гр орех.

Приемете го като закон, желязно правило, така както доктор ви предписва лекарства!

Втората ефективна диета, на която ще се спра е т.н. ВМНВ ( високо-мазнинна и ниско-въглехидратна).

Тази диета се наричана още кето-диета. Това е абсолютно адекватна диета, на която живеят хищниците. Всички хищници се хранят по подобен начин – вълци, лъвове, хиени и др. живеят, бягат, скачат и се размножават цял живот на такава диета. Тук от трите нутриента, изключваме всички въглехидрати, като основният източник на енергия ще идва от мазнините, а глюкозта ще получим от разграждането на мазнините и от аминокиселините ( белтъчини). Тази диета е сравнително монотонна, нямаме много разнообразие и е твърде аскетична – ядем предимно месо и зеленчуци. Забранени са зеленчуци съдържащи нишесте, не можем да си позволим, дори грах, боб, леща и други варива, дори плодовете са забранени. Диетата е ефективна, но и тук трябва да се внимава с дефицита от калории, защото много лесно можем да напълнеем от нея, ако забравим за този принцип. Трябва да  отчитате факта, че тук всички разрешени продукти са висококалорийни, в 200гр мазно месо, се съдържат 100гр мазнини, а 100гр мазнини са 900 калории. Като минуси в тази диета на първо място са: високите калории, възможността за интоксикации (при такъв обемен прием на месо) и на трето място скучното хранене! Съгласете се, че дълго време ние жените трудно ще даяним на подобна тъжна диета! Лесно можем да развием невралгия и седейки месец на подобна диета се поражда непоносима тяга към сладкото!

Но!! Тази диета има един огромен плюс – тя много добре се отразява на диабетиците, които ако се придържат към нея, могат да имат много добри спортни резултати!

Тези две диети са сравнително ефикасни и действащи, ако вземете под внимание техните недостатъци и се съобразите с тях, може и да отслабнете!

Сега ще се спра на две диети, които са изключително опасни, но при това широко практикувани!

Това е диета с ниско съдържание на въглехидрати и ниско съдържание на мазнини.

На такава диета драги мои, ако стоите само 5 дена и ще погребете вашият метаболизъм. Организмът ви ще изпадне в паника от ниските калории, веднага подава сигнал на мозъка, че нещо не е наред, мозъкът реагира, като се опитва да забави метаболизма ви и нарежда на щитовидната жлеза, да намали производството на тиреодини хормони ( това са Т3 и Т4 хоромони, които отговарят за скоростта на обмяната на веществата, поддържането на телесната температура, скоростта на мисловната дейност, скоростта на мускулните реакции, за нашият жизнен тонус, въобще за желанието ни за живот и за много други неща!). Седейки месец на такава диета, ние ще развием хипотиреоза, от която можем да не се оправим доживотно!! Телесната ни температура ще спадне с –1 градус , а това вече е признак за бавен метаболизъм, забавя се темпото на разграждане на мазнините и обмяната на веществата! Запомнете само 1 градус снижение на телесната ви температура и всички процеси в организма ви забавят темпото си от 8 до 10 пъти! Затова, когато заболяваме ни се повишава температурата. Така са ускорят всички процеси в организма ни, за да се справим с болестта, левкоцитите повишават скоростта си 10 пъти в повече, за да застигнат по-бързо врага! Затова драги момичета, аз ви призовавам, да не стоите повече от 3 дни на такава диета. Безусловно вие ще отслабнете и то значително бързо, но вие морално, физически и психически ще се износите и ще претоварите ЦНС.

Другата много опасна за нас жените диета, са всички онези безумни домакински диети от типа: оризова диета, диета само на краставици и елда, всякакви там динени, ябалкови диети в които се яде само един въглехидрат и се изключват цели два нутриента – белтъчините и мазнините!

Поддръжниците на подобни диети се опират на факта, че хранейки се само със зърнени храни, плодове и зеленчуци, ние достатъчно си набавяме много от витамините и минералите. Освен това във всяка зърнена храна от сорта на : ориз, елда, просо, ечемик, булгур и др има умерено количество мазнини и белтъчини. НО!!! На такава диета в организма ни, не постъпват достатъчно мазнини, а най-вече липсват мазнини от животински произход, а това като цяло са витамини А и Д, които идват от животинските мазнини. И пак стигаме до проблемите с цикъла. Освен това при такава диета у жените най-често страда кожата ни, тя става суха и люспеста, губи се нейната еластичност и красота! Защото липсва белтъка, който е основният строителен материал на всички тъкани!! На първо място при такава нискобелтъчинна диета страда имунната ни система, защото не се образуват достатъчно имунни тела ( имунноглоболина – това е имунен белтък! ) Аминокиселините намаляват драстично от което и мъже и жени се състаряват, буквално се мумифицират. Тук отслабваме благодарение на това, че губим мускулната си маса, буквално я разграждаме, оставаме без мускули. А мускулите драги мои не са само бицепсите ни, това са и нашето лице, и нашето деколте и нашето дупе…всичко това е мускулна подплата, която държи кожата ни опъната!! Запомнете че на такива диети всички се състаряваме и от млади жени се превръщаме в слаби старици.

По същият начин стои и въпроса с Великите пости, независимо по какви съображения ги правите, дали религиозни или с цел да отслабвате, аз съм категорично против. Разберете, че на монасите и на монахините въобще не им пука нито за красота, нито за половото им здраве. Да убият половите си функции, за тях даже е по-добре! В тази графа влизат и всички строго вегетариански диети, всякакви плодови диети. Има много такива теории за “разтоварващ ден“ в който се яде само плодове – дини, череши, ябълки и др.
В тези дни в които ядете само плодове, вие отслабвате от разграждането си на собствените си мускули, не горите и грам мазнина! Това е така, защото нарушавате вторият принцип на здравословното отслабване – да държите нивата на инсулина си ниски! Пак ще се повторя, но при повишено количество захар в кръвта, вие стимулирате инсулина, който от своя страна потушава ХР, а този хормон е отговорен за това дали вие разграждате собствената си мазнина.

Друга известна диета на която ще се спра мимоходом и диетата на Дюкан. До колкото знам, Дюкан, дори не е диетолог. Там принципа на отслабването е благодарение на това, че цяла седмица трябва да се храните само с белтъчини при това не приемайки никакви зеленчуци. От което силно се обезводнявате и килограмите падат защото губите вода. Безспорно това е много мотивиращо и много от вас са в еуфория, когато за седмица смъкнат едно кило вода!

В следващата статия искам да ви предложа работеща диета, с която адекватно ще горите мазнини, при това ще запазим здравето си, красотата и младостта си!

При това тази диета ще е адекватна за да можем да живеем на нея цял живот!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.