fbpx

Как да контролираме апетита си и силното желание за нещо сладко?

Пречи ли алкохола на фитнес тренировките?
Пречи ли алкохола на фитнес тренировките?
09.10.2017
Как да се хранимправилно преди фитнес кардио тренировка
Как да се хараним преди кардио тренировка
12.12.2017
Show all
Как да контролираме апетита си и силното желание за нещо сладко?

Един от най-често задаваните въпроси е : ”Как да контролираме апетита си и силното желание за нещо сладко?”

Реших да споделя с вас някои мои малки трикове, които действат при мен и предполагам ще бъдат от полза за вас, като уточнявам, че и аз имам моменти на сривове, като днешният ден и преди да си навра главата за пореден път в шкафа с вредни храни, реших да посветя част от времето си за нещо полезно…

Има ли лесен начин да се преборим с това изкушение – захарта, пиците и др. – отговора е прост:

НЯМА лесен начин!

Единственият начин е дисциплината. Отнасяйте се към вашия организъм, като с малко дете – т.е възпитавайте го, не му позволявайте да капризничи и не му угаждате всеки път, когато иска нещо нередно, предполагам не постъпвате така с детето си, имате си ваши правила, които то спазва и не нарушава, така го приучавате към полезни навици! Същият принцип следвайте и с вашия организма (аз обичам да говоря за организма ни в трето лице) възпитавайте го, не му отстъпвайте и не позволявайте той да ви манипулира!!!

Един от начините е, да минете на нисковъглихидратна диета… за около месец, повярвайте ми работи, само ви трябва малко търпение! В крайна сметка какво е един месец търпение в дългосрочен план?! Или пробвайте да седите 2 дена без въглехидрати… трудно е, но така организма ви ще разбере, че не може да ви манипулира и ще си превъзпита навиците!

Обърнете внимание на менюто си. Дали е балансирано, присъстват ли всички нутриенти в него – въглехидрати, белтъчини и мазнини! Много често, когато ядем бедна на витамини и минерали храна, а това става предимно при хора ограничаващи се с храната, липсата на някой от витамините или минералите, тогава организмът ни изпада в паника и дава сигнал на мозъка, че има спешна нужда от бърза енергия и ви кара да посегнете към сникерса, докато всъщност на вас ви липсва желязо!

Всеки път когато имате неустоимо желание към сладко, много често то е породено от липсата на някой витамин или минерал! Същото е и с водата, може би сте жадни, а не гладни… мозъкът трудно разчита двата сигнала! Яжте повече каши (овесена, каша от нешлифован ориз, елда, булгур и др.) така получавате всички необходими витамини, минерали и фибри, няма да имате нужда от тестени изделия и в същото време ще сте заситили организма здравословно с енергия и полезен за вас въглехидрат!

…и още един малък трик… при мен работи – правилото с трите лъжички – ако пък толкова много не можете да устоите, позволете си 3 лъжички, така хем ще си доставите малко радост, ще залъжете организма и той ще ви остави намира – точно, както действам със синът ми – позволявам му да играе час–два на компютъра, но не и цяла нощ!

Надявам се да съм била полезна на някого… на мен лично ми мина желанието за сладко, така довечера ще си облека без проблем любимата рокля и няма да се притеснявам от подут стомах!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *